web analytics
Članci

VOJNO OBRAZOVANJE! Školski centar RV i PVO JNA u Rajlovcu. (VIDEO)

ŠKOLSKI CENTAR RV I PVO

Na periferiji grada na Miljacki, olimpijskog Sarajeva, u prostranoj rajlovačkoj dolini smestio se Školski centar Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane. Ovaj jedinstveni vazduhoplovni univerzitet u svom sastavu ima:

* Vojnu akademiju RV i PVO
* Srednju vojnu školu RV i PVO
* Vojnu školu stručnih radnika RV i PVO
* Školu rezervnih oficira vazduhoplovnotehničke službe

Od skromnih učionica i školskih pomagala danas su se na ovim prostorima razvile vrhunski opremljene nastavne i naučne institucije u kojima se školuju zaljubljenici u najsavremeniju vazduhoplovnu tehniku. Borba za priključak najbržim u savremenom ambijentu svakim danom dobija nove koordinate, neophodne za let u naredni vek…

SREDNJA VOJNA ŠKOLA RV I PVO

Svake jeseni u Srednju vojnu školu RV i PVO u Rajlovcu stiže nova generacija petnaestogodišnjaka koji će nakon četvorogodišnjeg školovanja na smerovima: vazduhoplovnotehničke službe, protivvazdušne odbrane i telekomunikacija, steći zvanje tehničara i čin vodnika. Šansu za ovo školovanje imaju i „usmerenjaci”, nakon dve godine srednje škole u građanstvu. Generacije ovih pitomaca rastu u Rajlovcu, ali i u Sarajevu, Brezi, Kaknju… Vaspitavaju se uz udarničke žuljeve pod zastavom brigade „Viktor Bubanj”, uz muzičke akorde i brojna sportska nadmetanja.

VOJNA ŠKOLA STRUČNIH RADNIKA RV I PVO

Avio-mehaničari, limari, oružari, bravari, alatničari, tapetari, optičari, avio-radio-mehaničari… To su samo neka od dvadesetak zanimanja za koja se može steći diploma nakon dvogodišnjeg pohađanja Vojne škole stručnih radnika RV i PVO u koju konkurišu mladići (i devojke!) iz drugog razreda srednje školu u građanstvu. Ovo je prva u zemlji, i jedna od retkih škola u Evropi, u kojoj se nastava realizuje po modularnom principu. Prve generacije devojaka i momaka koji su završili školovanje već uspešno rade kao građanska lica na službi u JNA u našim vazduhoplovnim zavodima i radionicama vazduhoplovnih baza na aerodromima.

VIDEO:

https://www.facebook.com/watch/?v=1485246428210683

yugopapir