web analytics
Članci

VAKCINA U JNA “Govorili su nam da je to “koktel” koji nas štiti od svega i svačega”. Evo šta su o njima rekli drugovi, koji su služili JNA.

U JNA je svaki vojnik morao da primi vakcinu. Ona je bila neizbježna. Sjećate li se Te-Al, Ana-Te… vakcine?

Jedan Milan je napisao svoje iskustvo o vakcini, koju je dobio u JNA.

Na početku služenja vojnog roka (JNA ’81./82.), dobio sam vakcinu za koju su nam govorili da je ‘koktel’ koji štiti od svega i svačega što čovek može da zakači, boraveći na svakakvim terenima.

Negde pri kraju obuke, šest meseci kasnije, na terenu smo dobili u sledovanju, konzerve mesnog nareska koje mi bile vršnjakinje (na omotu je pisalo da su proizvedene iste godine kad sam se rodio) i to ‘trudne’ – sa poklopcem dobro nadutim i zaobljenim.

Cela četa je jela te konzerve, niko nije imao nikakvih akutnih zdravstvenih problema, osim ako se ne računaju neke neubičajeno veće bubuljice (manji čirevi) na ramenima, na mestima gde su žuljali remeni tregera opasača.”

Još jedan drug je napisao sljedeće:

“Bio sam sanitetlija u JNA i dijelio sam ‘gušterima” te famozne vakcine. Sada ne znam, ali u ono vrijeme se radilo o Ana-Te vakcini (znači protiv trovanja) i ništa drugo. Jedina nus pojava za koju znam je taj bol koji se javlja nakon davanja i u nadlaktici i crvenilo na mjestu uboda.”

Drug Igor Ilić napisao je:

“Kada sam te nedelje primio vakcinu takvu kijavicu sam dobio, da sam onu bočicu (kapi za nos) za nedelju dana potrošio. Inače kapi za nos sam, samo tada koristio.
Cenim da mi se imuni sistem te nedelje sve pokarambasio.”

Šta zapravo znače i čemu služe određene vakcine?

BCG vakcina (vakcina protiv TBC-a)
Polio (vakcina protiv dečje paralize)
Di-Te-Per-Al (protiv difterije, tetanusa, i velikog kašlja)
Di-Te-Al (protiv difterije i tetanusa)
Te-Al (vakcina protiv tetanusa).
MMR (vakcina protiv malih boginja, zaušaka i crvenke).

Ako želite, podijelite ovaj članak na fejsbuk, klikom ispod: