web analytics
Članci

UPOZNAJTE ČEDU ĐORDANA Čovek koji GOLIM RUKAMA deminira terene i demontira mine iz rata (VIDEO)

Preko hiljadu kvadratnih kilometara Bosne i Hercegovine još uvek je zasejano minama koje ugrožavaju bezbednost oko pola miliona ljudi. Oko 80.000 mina zaostalih iz rata još uvek seju smrt u Bosni.

Posle rata, od mina je u BiH stradalo oko 1800 ljudi a život je izgubilo i 50 deminera. Do sada je u Bosni i Hercegovini utrošeno na stotine miliona konvertibilnih maraka za deminiranje a potrebno je još oko 80 miliona maraka da bi se taj proces priveo kraju. Rok za to je 2025. godina.

Ekipa emisije Kvadratura kruga provela je jedan dan sa deminerima na terenu u okolini Brčkog.

Urednik emisije Branko Stanković autor je 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, a i mnoštva dokumentarnih emisija, koje su, kao i filmovi, nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima.


Pored deminera s terena upoznajte i Čedu Đordana, čoveka koji je samouki deminer i koji je kako kaže preko 500 mina uklonio sa terena na kom je radio.

Pogledajte posve neobičnog ali nadasve humanog čoveka koji je za svaku minu rizikovao svoj život po jednom.Podržite naš rad tako što ćete nas zapratiti na INSTAGRAMU klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/VIDEO (od 15:02 min):

(RTS)

Ako želite, podijelite ovaj članak na fejsbuk, klikom ispod: