Titova ploveća rezidencija Galeb otegljena iz riječke luke u brodogradilište u Kraljevici

Brod ‘Galeb’ u četvrtak je, uz pomoć triju tegljača, otegljen iz riječke luke u brodogradilište Dalmont u Kraljevici gdje će se obnoviti i preurediti u brod muzej, a vrijednost radova je 46,9 milijuna kuna bez PDV-a
‘Galeb’ je otegljen iz Porto Baroša u riječkoj luci, gdje je bio privezan od sredine 2013. godine.

Brod je izgrađen i porinut 1938. u Genovi s imenom ‘Ramb III’, a prva namjena mu je bio prijevoz banana. Početkom Drugog svjetskog rata prenamijenjen je u ratni brod, 1943. preuzeli su ga Nijemci te je do kraja rata djelovao kao minopolagač ‘Kiebitz’.

Brod Galeb krenuo prema Kraljevici gdje će biti obnovljen i pretvoren u muzej

Na kraju Drugog svjetskog rata je potopljen u riječkoj luci, iz mora izvučen tek nakon tri godine te je postao školski brod ‘Galeb’. Uskoro je postao i ploveća rezidencija predsjednika tadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita. Na njemu je obavio niz državničkih putovanja te održavao sastanke sa šefovima država, uglavnom vezanim uz Pokret nesvrstanih.

Brod Galeb krenuo prema Kraljevici gdje će biti obnovljen i pretvoren u muzej

Nakon raspada Jugoslavije je otplovio u Boku Kotorsku, prodan je grčkom brodovlasniku koji ga je povjerio na remont brodogradilištu Viktor Lenac, a tamo je i ostao nakon stečaja vlasnika. Otkupio ga je Grad Rijeka. Brodogradilište Dalmont dobilo je posao obnove temeljem javnog natječaja. Vrijednost radova je 46,9 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za dovršetak radova 14 mjeseci.

Brod Galeb krenuo prema Kraljevici gdje će biti obnovljen i pretvoren u muzej

Brod se uređuje u muzej u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, i to u okviru europskog projekta ‘Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine’, koji obuhvaća i uređenje Palače šećera za sjedište Muzeja grada Rijeke, za što je odobreno 68,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *