web analytics
Članci

Srpski dječak 1994. god. iz Poljina (Sarajevo) zalutao u rov ARBiH. Evo šta je nakon toga bilo…

Jednu zanimljivu ratnu anegdotu iz 1994. godine ispričao je Hamza Bakšić a koja je objavljena na fb stranici “Grad na Miljacki”.

Naime, dječak srpske nacionalnosti je igrom slučaja zalutao i našao se u rovu ARBiH, dok je njegov otac bio u “susjednom” rovu kao pripadnik VRS.

6. januar 1994.

”Nedavno je jedan djecak, Srbin sa Poljina ponio rucak na liniju. Zalutao je i nasao se u nasem rovu. Naidje na naseg vojnika i ovaj hoce da pomogne djetetu, pita ga kome nosi rucak.- Ocu.- Kako ti se zove otac? Djecak rece, nasi se skupise i odlucise da slucaj ne prijavljuju komandi. Iz rova, dovikivanjem, dozvase djecakova oca. Kad su mu rekli da je dijete u rovu s ove strane, otac poce da se nudi – pustite dijete, uzmite mene, eto me.Nasi kazu da ne trguju djecom, puste momcica i on predje niciju zemlju. Nakon kojih pola sata, zove onaj odozgo. – Ne pucajte, saljem vam sina. Opet preko nicije zemlje prelazi djecak. Nosi bocu rakije, ulazi u rov, otvara je i sam otpija prvi gutljaj. – Rekao mi je caca da ja pred vama moram popiti prvi gutljaj. Rakiju su popili sa djecakom, cutke, ko zna sta je ko mislio.”

Hamza Baksic

https://www.facebook.com/SarajevoZaSvuRajuICijeliSvijet/posts/3404080689670069

Kliknite OVDJE.