web analytics
Članci

Redžep Nikoli: “Nećeš mi ništa nadoknađivati, što su tvoje svinje uradile na mojoj njivi, NEĆE NAS, VALJDA, HAJVAN POSVAĐATI!”

Ne znam zašto nešto mi danas pade na pamet. Djed mi Nikola, nakon onog Drugog rata, vrativši se iz partizanije, zateče ruševine, spaljeno sve što je gorjeti moglo, opljačkano što se ponijeti moglo.

Srećom večina čeljadi preživje.

Ovi što preživješe to zahvaliti trebaše komšijama, a ovi što ne preživješe padoše na obraz i dušu opet komšijama ali nekim drugim.

Bilo ružno vrijeme, tuklo se dobro i zlo. Djed zasuka rukave pa u oživljavanje kuće i kućista.

Malo pomalo, s ljudima i uz ljude, poče da se vraća život.

Kupi se par komada stoke pa preproda u Dalmaciji, pa iz Dalmacije se dovuče sta drugo, pa dodju Dalmatinci sa pčelama na ispašu u Livno i odsjednu kod djeda… , ono ruka ruku mije, ali ne u ovom današnjem pokvarenom smislu vec ja pomognem tebi a ti meni.

Dalmatinci plate boravak u medu a kad djed ode kod njih isto se dogovore.

I išlo je. Ali, ne leži vraže, jedne rodne godine desi se belaj.

Belaj koji napraviše svinje

Djed nabavio nekoliko svinja i one jedan dan provališe ogradu i pravo u komšijsko žito.

Šteta ne bi velika, a sramota beskrajna. Žito je bilo Redžepovo, a djed je bio dužan Redžepu dovijeka.

Ne novac vec mnogo više – zahvalnost, u ratu upravo Redžep posla svoje dijete iz Gornjeg grada da kaže mojima neka se sklone jer će sutradan biti racija i veliko zlo.

Od sramote djed u crnu zemlju da propadne, danima nije izlazio iz kuće samo da ne sretne Redžepa, sramota ga u oči ga pogledati.

Drugi-treći dan Redžepu se učini nesto sumnjivo, ne viđa Nikolu, a sretali su se skoro svaki dan i on pravo kući na vrata.

Djed se sakrio u drugu sobu, a baka izadje pozdravi se i, po đedovom nagovoru, reče Redžepu da je Nikola otišao nekim poslom u grad, izvinjava za štetu te da će čim požanje žito dati mu dvije vreće na ime naknade.

Redžepu bi odmah jasno zašto to ne viđa Nikolu pa će na to polako, ljudski smireno:

„Reci ti njemu, Milice, neće on meni ni jedno jedino zrno žita dati, neće nas valjda hajvan posvadjati.“

Dragan Mirnić / TD Portal