web analytics
Članci

R-2 Mala diverzantska ronilica! (VIDEO, FOTO)

Mokra diverzantska ronilica R-2 razvijena je krajem šezdesetih godina u bivšoj SFRJ na osnovu francuske ronilice PR-77. Prvenstveno je namenjena za prebacivanje diverzanata do objekta dejstva, a može se koristiti i u protivdiverzantskoj odbrani, za lociranje potonulih objekata ili podvodnih prepreka, pomoć u spasilačkim operacijama, pročavanje morskog dna…


Trup ronilice izrađen je od aluminijuma i pleksiglasa. U prednjem delu ronilice je prostor za dva ronioca (diverzanta), upravljački uređaji, sistemi za navigaciju i oprema za disanje. Za diverzante je obezbeđena zaliha vazduha dovoljna za četiri sata ronjenja u normalnim uslovima.

Akumulatorska baterija smeštena je u srednjem delu trupa. Kapacitet olovnog akumulatora je 122 A/h, što ronilici obezbeđuje akcioni radijus od 23 nautičke milje pri brzini 3,7 čvorova. Umesto olovnih baterija mogu se koristiti i srebro-cink baterije koje obezbeđuju veći akcioni radijus.

Iza akumulatora nalazi se prostor za smeštaj korisnog tereta. U zavisnosti od zadatka ronilica može poneti dve mine težine 50 kg, eksplozivna punjenja, različitu opremu i naoružanje za diverzante.

U krmenom delu nalazi se pogonski elektromotor snage 4,5 kW. Motor pokreće jedan propeler koji zbog smanjenja šumnosti ima mali broj obrtaja.

Ronilica je opremljena sonarom, žiro-kompasom, dubinomerom, reflektorima i opremom za spasavanje.

Pored nekada RM SR Jugoslavije, ronilicu R-2 koriste oružane snage Hrvatske i RM Švedske. Razvijena je i modernizovana varijanta R-2M sa poboljšanom upravljivošću, nešto drugačijom opremom i manjom šumnošću.

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Dužina preko svega: 4,9 m
Širina: 1,32 m
Srednji gaz: 1,03 m
Masa: 1400 kg
Maksimalna brzina: 4,5 čvorova
Ekonomska brzina: 3,7 čvorova
Radijus dejstva: 23 nm
Operativna dubina ronjenja: 30 m
Dopuštena granična dubina ronjenja: 60 m
Najveća dubina ronjenja: 100 m

VIDEO:

Ako želite, podijelite ovaj članak na fejsbuk, klikom ispod: