web analytics
Članci

Pula i JNA! Kako je bilo služiti JNA u Puli? -“Kao na odmoru”, kažu.

U Puli bilo ko na odmoru, da ne kaže letovanju. Bili su Pomoćni vod koji je opsluživo Garnizonu ambulantu, koja je bila preko puta kasarne “Karlo Rojc”. Radio sa lekarom, vodio protokol, piso dijagnoze, cephalea, rinitis, laringitis, tonzilitis… Bio u paru sa lekarom koji se prezivao Bosanac i koji je bio i sportski lekar košarkaša “Puljanke”, koje je trenirao Žeravica. Dolazili i košarkaši u ordinaciju da kod Bosanca mere težinu, visinu, pritisak…

Pula je bila jedini regrutni centar za mornaricu u SFRJ, pa je u kasarnama bilo i 30.000 vojnika. Kasarne bile u gradu, “Rojc”, “Širola”, “Vladimir Gortan”, ili udaljene, “Katarina”, “Muzil”, “Barbariga”… U Ambulanti uvek gužva, sve bio tonzilitis, rinitis, laringitis… svima antibiotici. Imali i kola Hitne pomoći, jedared išo na intervenciju, noću, kad na nosilima, na stepeništu zgrade, umalo nisu ispustili, zasmejali se, gojaznog oficira u penziji. A jedared se, kad su išli u noćnu vožnju, prevrnuli sa sanitetom.

Nisu dužili oružje, zatezali i raspremali krevete, posle prepodnevnih obaveza uglavnom bili voljno. Sunčali se na krovu susedne napuštene kasarne “Ivan Goran Kovačić”, na “Mornar” odlazili na kupanje, neki išli na nudističku plažu Stoja. Većinom se, u belim bolničarskim čarapama, vrzmali po gradu, tako gledo erotski film Grčke smokvice, i bio u Gradskoj biblioteci, pročito Dom sve dalji Purčara, koji te godine dobio NIN-ovu nagradu. Tog leta odgledo ceo Pulski festival, Okupacija u 26 slikaBravomaestro Rajka Grlića, Poslednji podvig diverzanta Oblaka sa Pavlom Vuisićem… Najbolje bilo jedne večeri kad sve vreme, umesto u veliko platno, blenuo u curicu ispred njega, koja, ispostavilo se, bila familija sa zubarkom iz Ambulante.

Pred kraj služenja domovini, nije imao nikakve obaveze pa pustio brkove, pretposlednjeg dana obrije jedan brk, drugi ostavi i uzme šeta po Ambulanti. Zanimanje za pola brka pokazao jedino stariji zastavnik, koji komandovo u Previjalištu. Uveče obrije i to pola brka, sutradan se razduži, sedne na voz i vrati se kući, nastavi gde je stao, “da izlazi na pravi put”.

isječak s portala vreme.com