web analytics
Članci

Priča o čuvenoj sportskoj četi u JNA! Fadilj Vokri i Aljoša Asanović o boravku u JNA. (FOTO)

Antologijska fotografija na kojoj su cimeri iz vojske Zvonimir Boban, Dejan Savićević, Darko Pančev, Fadilj Vokri, Aljoša Asanović i Dragoje Leković probudila je emocije kod Savićevića, a tog poziranja za naslovnu stranu sportskog magazina iz 1988. godine u razgovoru za Kurir prisetio se Asanović. Čuveni „vatreni lakat“ hrvatskog fudbala pamti dane provedene u JNA i kaže da je u kasarni bilo svega – od ozbiljnih treninga do klasičnih vojničkih šala.- Stari, gde si me našao s tim pitanjem (smeh)?!

Naravno da se sećam, imao sam to zadovoljstvo da budem sa sjajnim fudbalerima i ljudima nekoliko meseci zajedno u vojsci. Bili smo pravi cimeri. Ma, bilo je svega među nama – priseća se Asanović.

I „paljenje biciklice“ tokom spavanja?- Čak i tih sitnih vojničkih zajebancija. Suština je što smo u ono vreme imali veliku privilegiju da služimo vojni rok i da se u isto vreme bavimo najlepšom stvari na svetu, što fudbal definitivno jeste. Usput smo se družili i dobili uspomenu za sva vremena.Koliko ste osetili pravi vojnički režim u nekadašnjoj JNA?- Pa prva tri meseca smo prolazili isto što i ostali vojnici. Ustajanje, brijanje, obuka, znate šta već sve čini vojnički život. Nismo bili povlašćeni iako smo već bili izgrađeni fudbaleri.Da li bi današnji igrači mogli da shvate takve obaveze?- Nove generacije ne bi mogle to da shvate, bilo je to drugo vreme, druga država. Da li smo gubili nešto zbog godinu dana u vojsci ili smo nešto naučili, više nije ni bitno.

Dogodovština VLAK U SNIJEGU

Aljoša Asanović prisetio se i nekih dogodovština iz vojničkih dana sa saigračima iz reprezentacije JNA.- Joj, išli smo negde na neku prijateljsku utakmicu vozom. Kroz snegove smo se probijali, putovali smo pet sati, voz se vukao, mi smo se zezali i pitali da li ćemo doći do tog Rudara da odigramo meč. Kad smo stigli, to je bilo sve, samo ne fudbalska utakmica. Po onom snegu bila je to borba da se preživi. Nakon te utakmice vratili su me u Zadar, više nisam bio u sportskoj četi. Nije razlog bila nikakva kazna.

Eskivirao sportsku četu VOKRI: JA SAM SE SAMO SLIKAO

Aktuelni predsednik Saveza u Prištini Fadilj Vokri kaže za Kurir da je bio član sportske čete samo taj dan kad je nastala fotografija.- Četa je osnovana na kraju mog vojnog roka. Bio sam u Novom Sadu celu godinu, a onda je deset dana pre mog izlaska došao poziv da se slikam. Boban, Dejo i ostali su nastavili da služe vojsku, a ja sam već nastavio da igram za Partizan – rekao je Vokri.

Dejan Petković

kurir.rs