web analytics
Članci

Porodice iz Srbije i Hrvatske u Nemačkoj: “Naši, na Balkanu, ne mogu da shvate da smo mi veliki prijatelji i da smo se srodili.”

U Nemačkoj, u gradu Bad Verishofen, razvilo se divno prijateljstvo porodice iz Srbije i Hrvatske. Iako, kako kažu, “kod kuće mnogi ne bi razmeli njihovo druženje”, ovde su se maltene srodili i jedni drugima učinili boravak u tuđini lakšim.

Foto: ilustracija

Lejla Černeli se sa porodicom pre šest godina doselila u Nemačku. Ona i suprug imaju četvoro dece i fino su se snašli. Ne samo da su sa poslom mirni, već su pronašli i prijatelje za čitav život, koji su im pomogli da im Nemačka postane dom.

Pre nego što su se preselili u kuću, živeli su u zgradi sa devet stanova i brzo stekli nove prijatelje. Jedan od komšija bio im je Kalus Petar Urmonejt (83) koji se rodio u Istočnoj Prusiji i morao je da beži na zapad od Crvene armije. On kaže da prvi zna kakav je osećaj živeti u tuđini. Porodica iz Hrvatske se brzo združila sa njima i dan danas su u kontaktu.

Pre nekih godinu dana preselili su se u kuću, kako bi imali svoje dvorište. Upravo tu je počela njihova predivna priča.

U kući pored živi porodica Radaković iz Srbije. Tanja, Goran i njihova deca ubrzo su se združili sa komšijama iz Hrvatske.

Kad bismo ovo pričali našima dole u Hrvatskoj, oni to ne bi mogli da razumeju – priča Lejla, dodajući da se narodi dve komšijske zemlje “baš i ne vole”.

Međutim, ove komšije zavolele su se na prvi pogled.

Naše komšije su dale našem domu neki osećaj celine – kaže Lejla.

Iako svi u Lejlinoj porodici odlično govore nemački jezik, nekako ih je “zvuk naškog” privukao. Kako kažu, uvek je lepo čuti svoj jezik, popiti kafu sa nekim, popričati i zabavljati se.

Kad god je Radakovićima potrebna pomoć ili obratno, odmah zajedničkim snagama rešavaju problem..

I naša deca se igraju i provoede vreme zajedno – kažu roditelji.

Obe porodice kažu da su odlučili da napuste rodnu grudu i ostanu u Nemačkoj, jer misle da će tu imati bolju budućnost.

Lejla radi u hotelu, Tanja u turskom supermarketu, dok je Goran inženjer, koji je nekad radio u fijatovoj fabrici.

Lejlin suprug Mario je kuvar i radi u hotelu sa pet zvezdica, a kada je kod kuće, obožava da sprema klopu, pogotovo roštilj. Zbog toga svi obožavaju da dolaze kod njih u goste.

telegraf.rs

Ako želite, podijelite ovaj članak na fejsbuk, klikom ispod: