web analytics
Članci

PO SRPSKOM, PRAVOSLAVNOM OBIČAJU Islamska zajednica organizirala sahranu 80-godišnje Srpkinje!

Islamska zajednica na Kosovu, u saradnji s općinom Priština, preduzela je organizaciju sahrane 80-godišnje Srpkinje koja je živjela u Domu za stare u Prištini.

Slučaj je najprije objavio na društvenim mrežama gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti, koji je zahvalio Islamskoj zajednici na organizaciji sahrane štićenice Doma za stare.

-Starija građanka srpske nacionalnosti preminula je u Staračkom domu. Bila je sama i nije imala nikoga. Iz neobjašnjivih razloga nije bilo nikoga ko bi je sahranio, uključujući i vjerske institucije kojima je pripadala. Zajedno s Islamskom zajednicom organizirali smo sahranu. Želim se javno zahvaliti Islamskoj zajednici na cijeloj organizaciji. Na kraju humanost – humanost je najvažnija – napisao je Ahmeti.

Idris Xhigoli, glavni imam Prištine, kojeg je kontaktirala Anadolu Agency objasnio je da je po prijemu zahtjeva od Doma za stare, Islamska zajednica prije nego što je započela ceremoniju sahrane kontaktirala zvaničnike općine Priština, zvaničnike Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i općinu Gračanica.

Poslije toga, općina Gračanica zatražila je od IZK-a kovčeg za preminulu i vozilo za prijevoz do pravoslavnog groblja u Prištini. Imam Xhigoli je kazao da je, iako se IZK ne bavi osiguranjem kovčega, nabavila kovčeg u ovom slučaju iz poštovanja.

-Cilj Islamske zajednice bio je human. Svako ljudsko biće je stvorenje i zbog poštovanja koje ljudi imaju kao stvorenja, željeli smo da im pomognemo, iako je druga religija i druga zajednica – rekao je Xhigoli.

On kaže da se organizacija Islamske zajednice završila slanjem posmrtnih ostataka na gradsko pravoslavno groblje gdje je kasnije starica sahranjena po njenim vjerskim obredima. Troškove je snosila općina Priština, prema sporazumu koji ima s Islamskom zajednicom za ceremonije sahrane u ovoj općini.

faktor.ba, Anadolija

Ako želite, podijelite ovaj članak na fejsbuk, klikom ispod: