web analytics
Članci

OVAKO SMO NEKAD GOVORILI: “Jugoslavija je fascinantna, granice su otvorene.” (VIDEO)

Titova Jugoslavija je otvorila granice za svoje građane kojima je dopustila rad u zapadnoj Europi, ali i za turiste koji su neometano razgledali zemlji, od Alpa do Makedonije.Podržite naš rad tako što ćete na instagramu kliknuti na link ispod i zapratiti nas, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/Zbog toga je nezadovoljstvo građana držano na minimumu, jer je država dobivala devizni priljev, a građani privilegije koje su bile nezamislive njihovim istočnim susjedima.


Posjetite Jugoslaviju! Pozivnica je to koju je daleke 1975. godine snimila Turistička zajednica Jugoslavije. Osim prekrasnih kadrova, važan je ovo dokument koji svjedoči kako je Jugoslavija doživljavala samu sebe i svoje mjesto u blokovski podijeljenom svijetu.
„Za razliku od drugih komunističkih država, Titova Jugoslavija je otvorila granice za svoje građane kojima je dopustila rad u zapadnoj Europi, ali i za turiste koji su neometano razgledali zemlji, od Alpa do Makedonije. Zbog toga je nezadovoljstvo građana držano na minimumu, jer je država dobivala devizni priljev, a građani privilegije koje su bile nezamislive njihovim istočnim susjedima“, protumačio je portal MyCentury koji je i objavio ovaj originalni video.

„Skriven u toploj južnoj Europi jedan je od najljepših nacionalnih parkova na svijetu“, poručivale su jugoslavenske vlasti uz kadrove Plitvičkih jezera. „Tu su i velebne planine, tropska igrališta, luksuzni hoteli u kojima je usluga još uvijek važna, fascinantni restorani, urbani centri 20. stoljeća i srednjovjekovni gradovi u kojima je vrijeme stalo. Različite kulture miješaju se ovdje stoljećima. Jugoslavija je zemlja koja ide u korak sa sutrašnjicom, ali pitoreskno povezana s prošlošću. Njene granice su otvorene svima, s neograničenim kretanjem građana i posjetitelja. To je sjecište puteva europskog juga, fascinantna zemlja znana kao Jugoslavija“, poruka je turističke industrije Jugoslavije odaslana uz prelijepe snimke Alpi, Dubrovnika, Mostara, Sarajeva, Beograda… 

Izvor: https://www.mojevrijeme.hr