web analytics
Članci

ODBIO RAT! Rezervista JNA, Miroslav Milenković, 1991. godine ODBIO da ide u rat, u Vukovar, i u znak protesta se UBIO!

20. septembra 1991. godine u Šidu se ubio rezervista JNA Miroslav Milenković iz Gornjeg Milanovca.

Foto: ilustracija

Miroslav je imao pedeset jednu godinu, bio je građevinski radnik i otac dvoje dece. U rezervni sastav Jugoslovenske narodne armije mobilizovan je dan ranije. Dobio je uniformu i pušku i sa hiljadama drugih mobilizovanih rezervista čekao naređenje o prelasku u Hrvatsku. Ubio se između dva stroja vojnika, jednog koji je čekao polazak u Vukovar i drugog dezerterskog, koji je odbacio oružje u znak protesta protiv rata u Vukovaru i učešća u njemu.

Propaganda je uradila to da se Srbi i Hrvati što više zamrze a hrvatska javnost je mahom ostala uskraćena informacije da su mnogi vojnici JNA iz Srbije zapravo ODBILI oružje i odbili odlazak u Vukovar i brojna druga ratna žarišta širom bivše Jugoslavije. Jedan od njih je bio Miroslav Milenković.

Hrvatska javnost NE ZNA da su tih godina mnogi Srbi protestvovali jer su mlade vojnike na silu odvodili u Vukovar i druga ratišta a potom im pripisivali epitet DOBROVOLJACA!

Hrvatska javnost NE ZNA da su nacionalističke bitange radile ono što su radile, krijući se iza mladih, golobradih vojnika tadašnje JNA, koji su tek počeli da žive.

Miroslav je samo jedan od mnogih koji su odbili da učestvuju u ratu nametnutom od strane republičkih lidera, i jedan od onih koji je svoju zbunjenost i strah okončao – samoubistvom.

Njegova smrt je odjeknula u antiratnom pokretu, a ljudi koji su se mesecima okupljali protestujući protiv rata su tim povodom ispisali knjigu epitafa „Grobnica za Miroslava Milenkovića“.