web analytics
Članci

Mit ili istina? Da li je Tito zaista prkosio kubanskom cigarom u Bijeloj kući 1971. godine? (FOTO)

Kult ličnosti razvijen oko bivšeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita izrodio je brojne urbane legende o njegovom životu. Jedna od njih je i ona da je za vrijeme posjete Bijeloj kući 1971. godine, uprkos strogoj zabrani pušenja, tamo zapalio cigaru. 

Navodno je ovaj njegov postupak “zaprepastio” tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Richarda Nixona, koji mu je rekao da se u Bijeloj kući ne puši. Mit o ovoj posjeti nadalje nalaže da je Titov odgovor navodno glasio samo “Blago vama”. 

Tvrdnje o ovom navodnom događaju u Bijeloj kući šire se društvenim mrežama i portalima već godinama unazad, “oživljavajući” ovu legendu po nekoliko puta godišnje, najčešće u vrijeme Titovog rođendana.

Šta su činjenice?
Analizu činjenica o ovoj temi, portal iz Hrvatske, Faktograf, objavio je u augustu 2020. godine. Kako je utvrđeno, u vrijeme kada je bivši predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito pušio u Bijeloj kući, to je bilo dozvoljeno.

Kako Faktograf navodi, članak koji je objavljen u februaru 1993. godine u magazinu The New York Times govori o odluci Clintonove administracije da zabrani pušenje u Bijeloj kući. Bill Clinton 42. je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji je na toj poziciji bio od 1993. do 2001. godine. Politico u članku iz oktobra 2018. godine također ističe da je “Clinton zabranio pušenje u Bijeloj kući kada je stupio na dužnost 1993. godine”.

Dakle, odluka njegove administracije o zabrani pušenja došla je više od dvadeset godina nakon što je fotografija na kojoj Tito puši nastala.

U članku The New York Timesa također se navode neki od predsjednika i prvih dama koji/e su bili/e pušači, te su duvanske proizvode konzumirali/e i u Bijeloj kući. Tako se recimo ističe primjer Ronalda Reagana i njegove supruge Nancy koja je na stolove za večeru postavila pepeljare, cigarete i šibice. Ronald Reagan bio je 40. predsjednik koji je služio od 1981. do 1989. godine. Ponovo, dakle, nakon Titove posjete Nixonu 1971. godine.

Faktograf u svojoj analizi također ističe da je predsjednik Gerald R. Ford, koji je na mjesto predsjednika SAD-a došao nakon Richarda Nixona, pušio lulu u Bijeloj kući.

Vidljivo je to na fotografijama u arhivima Kongresne knjižnice. Fotografija gdje taj američki predsjednik drži u ustima lulu, sjedeći za stolom u Ovalnom uredu. Fotografiju izvora pogledajte klikom OVDJE.

raskrinkavanje.ba