Mirel iz Sarajeva: “Srbi su dio identiteta našeg grada, sviđalo se to nekome ili ne. Nadam se da će nam susjedi oprostiti ovaj incident”.

Kao Sarajliji, žao mi je što se ovakva strašna situacija dogodila tokom dječijeg regionalnog fudbalskog turnira u našem gradu. To komšije Srbi nisu zaslužili. Oni su naši gosti, naši prijatelji a ne formacija s kojom se gledamo preko nišana.

Ovo je neprihvatljivo ponašanje i ne smije se ponoviti. Srbi su takođe jedan od identiteta Sarajeva i trebamo poštivati različitosti među nama, a ne ih se plašiti ili ih napadati, te povrijeđivati. Možda se taj fakat nekome ne sviđa, ali on je fakat i to je tako. Ova situacija je tragična i žao mi je što se dogodila, i molim se za oporavak ali i oprost oštećenih. Moramo raditi zajedno kako bismo zaštitili mir i sigurnost svih koji žive i posjećuju naš grad.

Neki će reći da pretjerujem kad kažem “tragična”, ali ne, namjerno sam to tako rekao jer Sarajevo u svom duhu ne poznaje nasilje prema različitostima, tako da i najmanji incident koji bi bio inicijator da uzburka javnost a da potiče iz mog grada je nedopustiv i za mene tragičan a tu tragiku možemo kvalifikovati po stepenima visine štete.

I ne, nemojte da pravdate ove incidente s glupom retorikom “a šta su oni nama radili u ratu?”

Prvo, ovo nije rat. Drugo, hoćemo li mi kao Sarajlije da držimo neki standard ili ne? E, ne možemo držati standard i podlijegati nacionalistima a govoriti da ljude dijelimo na raju i papke.

Nadam se da će počinitelji biti adekvatno kažnjeni a da će nam susjedi iz Srbije oprostiti ovo i da će opet doći. Od srca to želim.

Mirel, Sarajevo

BONUS: