web analytics
Članci

MILAN LEVAR Oficir hrvatske vojske koji je u ratu ODBIJAO da ubija Srbe u Gospiću! Svoju ljudskost je platio glavom. Da se ne zaboravi! (VIDEO)

Milan Levar rođen je u Gospiću, Hrvatska, 1954. godine. Po struci je bio automehaničar, a u ratu je postao i oficir Hrvatske vojske. Ubijen je podmetnutom bombom u dvorištu svoje automehaničarske radionice u Gospiću, 28. 8. 2000.

Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost dodjeljuje se Milanu Levaru iz Gospića, posthumno, zato što je, svjesno rizikujući i žrtvujući život, iskazao građansku hrabrost, tako što je:

U ratu odbijao da izvrši naredbe suprotne općeljudskim vrijednostima i njegovim ličnim, visokim moralnim ubjeđenjima.

1997. godine svjedočio pred sudom u Haagu o ratnim zločinima hrvatske vojske nad civilima uglavnom srpske nacionalnosti u Gospiću.
Kao zaštićeni svjedok suda u Haagu odbio promjenu identiteta i mogućnost da napusti Gospić.
Dostojanstveno podnosio sve prijetnje smrću upućene njemu i članovima njegove porodice zbog njegove borbe za istinu. 2000. godine je ubijen podmetnutom bombom u dvorištu svoje automehaničarske radionice u Gospiću.


I u svojoj smrti prisutan te stalno pokazuje koliko još uvijek Hrvatska nije u stanju da se adekvatno suoči sa svojom ratnom prošlošću jer ni dan-danas njegove ubice nisu pronađene.

VIDEO:

gariwo

Ako želite, podijelite ovaj članak na fejsbuk, klikom ispod: