web analytics
Članci

Mi, Bošnjaci, naišli smo na liniju i rov HVO-a, ispred nas mitraljez. “Gorane, imamo posjetu. Gledaj kakvi su “ludaci” došli”.

Znam da se uspostavilo nekakvo primirje, kao kraj je belaju, al` vraga, jos uvjek je snajper radio. Moj jaran imao nekakvu rodbinu u jednom selu i predloži on meni da odemo do njih na ručak.

Foto: ilustracija

Kontam, haj` šta god ručamo bolje je od one lece i riže. Krene još jedan lik sa nama, kao, zna on kraj, ovuda ćemo prečicom. Kako idemo, meni neka
suhba, vidim, nisam lud, idemo pravo prema liniji HVO-a. Momak, znaš li ti kuda idemo? Zna on, nema problema i odmah mi ono naše seljačko, “šta si se us*o, vjeruj meni, sve je u redu”. U redu, al` za svaki slučaj otkočim ja pušku i ispravim osigurač na dvije bombe. U neka doba, vidim ja rov, garonja (mitraljez M-53) razapet prema našoj liniji.
Lik sjedi na rovu, gleda negdje u nebesa, puši, sahara od kile mu na beretki. Kontam u sebi, e sad me `ebi, i gledam u naseg “vodiča”, znoj ga probio gore od mene. Ne znam koga prvog da ubijem onog na rovu ili njega. Najednom se okrenu, kako nas je ugledao tako mu cigara ispala a oči k`o fildžani. Ne znam šta je meni bilo, ja u nekom strahu ga pozdravim i k`o zadnji shupak izustim, “evo jaro, mi došli, primirje reko, kraj rata, pa da zapalimo”.
To je bilo najgorih 10 sekundi u mom zivotu, čekajući njega šta će reći. I lik, valjda nakon što je skonto kakve smo budale, a vidio je i on da smo ga mogli upucati kad smo htijeli, odvali se smijat` k`o lud. Zove nekog njihovog, dobro se sjećam, Gorana, kaže “imamo posjetu, neš` vjerovat` kakvi su nam ludaci došli”. Jbg, sreća pa smo natrapali na ok čaršijsku raju, pa je sve kasnije otišlo na zezu. Bili smo tu pola sata, ja ispušio pola kutije Yorka, sve u strahu i usiljenom smijehu. U neka doba predloži nam lik da se mi isparimo jer trebaju doci HOS-ovci na smjenu, što smo mi normala bez oklijevanja prihvatili. Da Bog sačuva, skratio mi je “vodič” deset godina života, al` nisam ni ja njemu dužan ostao kad smo se dočepali naših linija.

Lokacija: Srednja Bosna, rat