web analytics
Članci

M-48! Popularna jugoslovenska puška u JNA! (FOTO, VIDEO)

M-48 je puška jugoslovenske proizvodnje nastala na osnovi puške Mauser Karabiner 98 modificirane za proizvodnju u Kraljevini Jugoslaviji prije Drugog svjetskog rata. U velikom dijelu je imala zastupljenost u JNA.

Borbene osobine: Puška služi uništenju neprijatelja vatrom, bajunetom i kundakom. Ona je najbolje sredstvo za uništavanje pojedinačnih živih ciljeva (otkrivenih, maskiranih i pokretljivih). Gađanje puškom daje najbolje rezultate iz udaljenosti do 400 m. Usredotočena vatra većeg broja pušaka primjenjuje se za uništavanje grupnih ciljeva na udaljenosti do 1000 m. Na avione koji nisko lete i na padobrance vatra se otvara iz udaljenosti do 500 m. Tenkovi i druga oklopna vozila gađaju se u proreze za osmatranjena daljini do 200 m.

Puška se puni okvirom od 5 metaka. Pri punjenju okvir ne ulazi u magazin. Brzina gađanja u borbi iznosi do deset metaka u minuti. Nišanska daljina puške je 2000 m, a krajnji domet 5000 m.

Naziv dijelova: Glavni dijelovi puške jesu: cijev, nišan i mušica, sanduk, zatvarač, magazin s branikom, mehanizam za okidanje, kundak, djelovi za spajanje i okov i nož s nožnicom.

Municija za pušku: Postoje tri vrste municije: bojeva, manevarska i školska. Bojevi metak služi za uništenje cilja, a manevarski i školski za obuku.

Čuvanje i rukovanje: Puška se mora brižljivo čuvati, redovno čistiti i njome se mora pažljivo rukovati, jer od toga zavisi njen pravilan rad i točnost pogađanja. Čuva se prazna i okinuta, a bajunet se smješta iza nje. Zabranjeno je pušku naslanjati o zid. Zabranjeno je začepljivati cijev. Prije gađanja obavezno se provjerava nije li cijev začepljena, jer bi se u tom slučaju pri opaljenju nadula i raspukla. Pri vježbanju pazi se da u cijev, magazin i sanduk puške ne uđe zemlja, pijesak i sl. i da puška ne padne i ne udari o tvrde predmete, a naročito treba paziti na cijev, nišan i mušicu. Ako se zatvarač teško otvara i metak ne ulazi lako u ležište, ne smije se potiskivati silom, već treba pronaći uzrok i otkloniti ga.

Čišćenje i podmazivanje: Puška koja se upotrebljava mora se redovno čistiti i podmazivati. Kada se čisti, rasklapa se koliko je potrebno, a puščani dijelovi stavljaju se na čisto mjesto. Poslje gađanja bojevim i manevarskim mecima puška se mora odmah očistiti i dobro podmazati, unutrašnjost cijevi čisti se i podmazuje još 3-4 naredna dana uzastopce (Čime? Margarinom Smile – ed.).

Gađanje puškom: Puškom se može gađati iz ležećeg, klečećeg, sjedećeg i stojećeg stava, na mjestu i u kretanju, iz ruke i s naslona. Vatra se otvara po komandi ili samostalno.

Nišanjenje: Puška se usmijeri ustima cijevi na cilj i nanišani tako da vrh mušice bude u sredini zareza nišana, poravnan s gornjim rubovima nišana i upravljen u podnožje nišanske točke.

Okidanje: Pravilno okidanje puške omogućuje da se linija nišanjenja ne pomakne i da ostane u nišanskoj točki. Okidanje se vrši tako da se desnom šakom uhvati vrat kundaka, a lijevom cijev ispod ležišta metka (ako je strijelac dešnjak), kažiprst desne šake stavi se na okidač (okidač se obuhvaća zglobom prvog članka) i postepeno se povlači ravno unatrag do trenutka okidanja. U trenutku okidanja zadržava se disanje.

VIDEO:

Ako želite, podijelite ovaj članak na fejsbuk, klikom ispod: