web analytics
Članci

LJUDSKI GEST 1992. Vojnici ARBiH pomažu i guraju auto kapetana JNA, iz Novog Sada, jer mu se pokvario u putu. (VIDEO)

1992. godine, nakon svih podela u društvu i iskustva iz 1991. godine, definitivno se znalo da sledi obimniji rat, gde JNA više nije imala legitimitet, te se povlačila iz Sarajeva i drugih kasarni širom Jugoslavije.

Jedan, vrlo zanimljiv detalj, koji gle čuda, obavezno promakne široj javnosti je taj kada je, zasad nama nepoznati kapetan JNA, krenuo iz Sarajeva, nakon 25 godina službovanja. Naime, auto mu je ostao u kvaru na putu, iz nekog razloga nije hteo da krene, pa su ga, ni manje ni više, pripadnici ARBiH gurali, kako bi mu pomogli da upali. Možda ovo široj javnosti deluje apsurdno (zbog negativnog javnog narativa), možda čak i smešno, ali je tako. Ne, nisu ga opkolili s namerom da ga ubiju, nisu pucali u njega, naprotiv, gurali su auto, pomogli mu da bezbedno ode.

Vredi napomenuti, da mu je sugerisano i da ostane, jer mu ne žele nauditi, ali njegova je želja (a zbog prilika koje su se desile i razumljiva) bila da želi otići.

Ovom primeru je posvedočio i Suljo Muminović, koji je pogurao kapetanov auto, te rekao da je kapetan dobar čovek.

Rat je bio okrutan i neumoljiv. Iz ovog i sličnih primera ne treba da stvarate krivu sliku o ratu jer nismo se gađali baklavama, nego ubojitim oružjem, ali isto tako morate da znate da je bilo i ljudskih primera, sa svih strana. Jedan od tih, pozitivnih primera je i ovaj.

Pogledajte video u nastavku.

VIDEO: