web analytics
Članci

Kupari, kod Dubrovnika! Nekada drug Tito dočekivao Elizabet Tejlor, danas ruina. (VIDEO)

Turistički kompleks Kupari predstavlja nekadašnje vojno odmaralište, locirano u selu Kupari, u blizini povijesnog grada Dubrovnika (udaljenog 11 km) i međunarodne zračne luke Dubrovnik (udaljene 16 km).

U tijeku devedesetih godina prošlog stoljeća, cijeli kompleks je pretrpio znatna oštećenja, a od tada nije zabilježen niti jedan ozbiljniji investicijski poduhvat usmjeren na obnovu postojećih objekata ili izgradnju novih. Trenutno, unutar kompleksa (poznatog kao Kupari I), nalazi se pet hotela koji trenutno nisu u funkciji, kao i autokamp Kupari koji je bio iznajmljen do kraja 2012. Ukupni smještajni kapacitet pet hotela, smještenih uz obalu mora, iznosi 1,626 kreveta. Kapacitet autokampa iznosio je 4,500 osoba.

Hotel “Grand” je osnovan davne 1924. godine i bio je pravi biser tog vremena s električnom rasvjetom, kuglanom, teniskim i nogometnim igralištima, poštom, apotekom i ambulantom. Nakon Drugog svjetskog rata, hoteli su nacionalizirani, ali zahvaljujući naporima Josipa Broza Tita, uskoro su vraćeni Česima nakon rata. Nažalost, ovaj povratak nije dugo trajao, jer su Česima Kupari zauvijek oduzeti 1947. godine, što je dokumentirano u doktorskoj disertaciji Igora Tchoukarinea pod nazivom “Čehoslovački turizam u socijalističkoj Jugoslaviji”.

Ipak, Kupari su procvjetali tijekom vremena bivše Jugoslavije. Jugoslavenska Narodna Armija (JNA) uložila je tadašnjih milion dolara u uređenje ljetovališta, što je rezultiralo izgradnjom hotela “Gorčina” i “Gorčina 2”. Također je stvoren elegantni hotel “Pelegrin”, čiji je projektant bio poznati sarajevski arhitekt David Finci. Hotel “Pelegrin” otvoren je 1963. godine i predstavljao je pravo arhitektonsko remek-djelo svog vremena.

Budući da su Kupari bili vojno odmaralište, strani gosti su bili rijetkost, osim ako nisu bili izuzetno uvaženi. U ovom ljetovalištu su boravile i filmske zvijezde poput Yul Brynnera, Elizabeth Taylor i njenog supruga Richarda Burtona, koji su tada uživali u najraskošnijem smještaju. Tito je također često posjećivao Kupare i imao je svoju luksuznu vilu koja se nalazila na najljepšem dijelu kompleksa s pogledom na otvoreno more i Cavtat. Titova vila se prostirala na čak 1.150 kvadratnih metara, a na prvom spratu se nalazio predsjednički apartman, tri sobe i toalet, dok su se u prizemlju nalazile trpezarija i kuhinja. Apartman je bio luksuzno uređen, uključujući i kupaonicu koja je bila izuzetno moderna za svoje vrijeme. Nažalost, cijeli ovaj luksuzni kompleks je potpuno uništen tijekom rata i nikada nije obnovljen.

Kupari su također bili omiljeno odredište za mnoge poznate pjevače i bendove iz vremena Jugoslavije. Svake godine, primjerice, Beba Selimović, tada najpoznatija izvođačica sevdalinki, odsjedala je i nastupala u ovom predivnom ljetovalištu.

Da vidite enterijer danas, VIDEO pogledajte klikom OVDJE.

Eksterijer: