web analytics
Članci

Kozaračko brdo ljubavi Mehmeda i Marije! Mehmedova crkva. Ovo je priča o njima… (VIDEO)

Na padinama Kozare zabilježili smo sjećanje na jednu od najčuvenijih ljubavnih priča na ovim prostorima, o nesretnoj ljubavi mlade Austrijanke Marije Šmucer i Kozarčanina Mehmeda Kulašića. U njihovu čast, mladi iz regiona i inostranstva iz znatiželje, ali i sopstvene zaljubljenosti, okupljaju se na “brdu ljubavi” na samom ulazu u Nacionalni park Kozara. Vjerni svjedok priče je Mehmedova crkva koju pohode svi bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Podržite naš rad tako što ćete na instagramu kliknuti na link ispod i zapratiti nas, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/

Kao u nekom bečkom valceru na obroncima Kozare, istkana je polulegenda o ljubavi koja se već gotovo vijek i po prenosi sa koljena na koljeno. Priča je, na žalost, tragična a sve je počelo 1882. godine kada je Prijedor skoro izgorio u velikom požaru. Tada je, da bi se pomogla obnova grada, u Kozarcu otvorena pilana Karla Šmucera. U pilani je radilo lokalno stanovništvo, kojem je pažnju naročito privlačila Karlova ćerka, lijepa Marija Šmucer. No ni Marija nije odoljela šarmu i legenda je počela da se rađa.

“Puno radnika, a mlada ćerka Marija, lijepa, pa još strankinja, koja ne zna dobro ni bosanski, a u mnoštvu tih radnika posebno se izdvajao jedan Mehmed Kulašić, koji je u pauzama znao da zabavlja te radnike za vrijeme doručka, prekrasno svirajući harmoniku i pjevajući one bosanske sevdalinke. Vrijeme i ambijent su učinili svoje, mladi se zavoliše na ovim skrovitim mjestima, planu ljubav za koju gotovo niko nije znao ili se o tome potajno pričalo”, priča Milenko Radivojac, arheolog i hroničar iz Prijedora.
Milenko Radivojac: Vrijeme i ambijent su učinili svoje

Radivojac dodaje da je romansa pošla po zlu kada je na jednoj sahrani, dok je kopana raka, pronađeno mrtvo novorođenče umotano u austrijske novine.

“Došla policija, došao ljekar, pregledali su sve žene i na kraju se ispostavi da je Marija rodila dijete. I danas se ne zna da li je dijete živo ili mrtvo rođeno, tek pukne bruka. Karl se žestoko naljuti, prvo otpusti i otjera Kulašića, a svoju Mariju prvim vozom pošalje nazad u Beč. Kažu dugo poslije toga, čula se samo negdje u Kozarcu harmonika u kasne noćne sate i kako je Kulašić sjetno pjevao”, navodi Radivojac.

Da bi se iskupio pred bogom, Karl Šmucer prvo je 1901. godine napravio kapelicu, a 1903. godine izgradio je i malu crkvu, posvećenu Blaženoj Gospi.

VIDEO:

RSE