web analytics
Članci

Kako je pijaca/tržnica Arizona, kod Brčkog, odmah nakon rata, postala oaza zbližavanja, nekada zaraćenih Hrvata, Srba i Bošnjaka?

Čim se završio rat u Bosni i Hercegovini, odmah se krenulo u kreiranje ideje o tome kako doskorašnje zavađene strane ponovo približiti.

Možda je to za čitaoce i one koji nisu čuli za ovu pijacu čudno, ali pijaca Arizona je jedan od prvih, ako ne i prvi projekat zbližavanja Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Gdje bi se takva pijaca mogla organizovati i realizovati? Pa, najlogičnije je na teritoriji Brčkog. Brčko je, kao što znate, zasebna teritorijalna jedinica u Bosni i Hercegovini i ne pripada ni Federaciji Bosne i Hercegovine, niti Republici Srpskoj ali u velikoj mjeri zavisi i uživa određene povlastice od oba entiteta.

U okviru odluke opštine Brčko, koja je donesena 12. maja (svibnja) 1997. godine, odlučeno je da se na teritoriji veličine 45 hektara, uz pomoć SFOR-a, koji je u to doba vršio dužnost u Bosni i Hercegovini formira pijaca Arizona. Nakon jako kratkog vremena od formiranja, pijaca je uspjela da na jednom mjestu okupi biznismene i trgovce sa prostora cijele bivše Jugoslavije.

Za kratko vrijeme, ova pijaca je postala najveća i najčuvenija na prostoru bivše Jugoslavije, vjerovatno i šire.

Kako piše na portalu indikator.ba povoljna geopolitička infrastruktura ove pijace je bila glavni elemenat zbog čega je Arizona postala ovoliko popularna. Naime, Arizona se nalazila u blizini autoputa Orašje-Tuzla, na granici sa Hrvatskom i samo 20 kilometara od tromeđe Bosna i Hercegovina-Hrvatska-Srbija, tako da je ova pijaca uspjela dobiti titulu međunarodne pijace.

Arizonu posjećuju svi narodi iz regije, od Hrvatske, Srbije, Crne Gore pa čak i iz Slovenije. Osim trgovaca iz Bosne, Srbije i Hrvatske, u Arizoni su se mogli susresti i trgovci iz Kine, Turske i Albanije