web analytics
Članci

KAKO BI TO IZGLEDALO Šta bi bilo da se ujedine Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska? Kakva bi to država bila?

Ako uzmemo u obzir mogućnost da se ujedine Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska, kakva bi to država bila?

Hajmo pokušati pronaći odgovor…

Površina unije BiH, Hrvatske i Srbije bi bila 196.032 km2. Broj stanovnika bi bio 16.660.782, gdje bi gustina naseljenosti iznosila oko 85 stanovnika po km2.

Službena valuta bi pretpostavljamo bila euro.

Tri službena jezika bi bila srpski, hrvatski, bosanski, jezik sa posebnim statusom za Kosovo – albanski, te jezici nacionalnih manjina crnogorski, mađarski, rusinski…

Bila bi dva službena pisma, latinica i ćirilica.

Tri najzastupljenije religije bi bile katoličanstvo, islam i pravoslavlje. 

Ispovijedanje vjere bi bilo slobodno, te bi sve tri religije plaćale porez državi koja bi potom u skladu s procentualnim odnosom vjerskog stanovništva davala podsticaj svakoj vjerskoj grupaciji.

Državna zajednica bi se graničila sa sljedećim državama: Crnom Gorom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Albanijom i preko mora sa Italijom.

Najveći grad bi bio Beograd sa oko 1.35 mil, stanovnika, slijedi Zagreb sa oko 690.000 stanovnika, Priština za 372.000 stanovnika, Sarajevo sa 304.000 stanovnika, Novi Sad sa oko 250.000 stanovnika… itd.

Predsjednik države bi po ustavu bio u sistemu rotacije iz svake od navedenih država (Hrvat, Bošnjak, Srbin) sa trajanjem mandata od po 4 godine.

Primjera radi, ako bi predsjednik bio Bošnjak, premijer bi bio recimo Srbin a predsjednik Narodne skupštine Hrvat, uglavnom u skladu sa dogovorom i svaki mandat bi se rotirali.

Glavni grad, ako bi uzeli u obzir po najvećem broju stanovnika kao i u SFR Jugoslaviji bi vjerovatno bio Beograd, međutim, bio bi sa statusom “prvi među jednakim”, te bi u svim odlukama morao biti u suglasnosti sa Sarajevom i Zagrebom.

Pojava i promocija nacionalšovinizma od grupe ili pojedinca bi se kažnjavala od minimalno godinu do nekoliko godina zatvora, u ovisnosti od težine prekršaja.

Fudbalska liga bi brojala 15 klubova, gdje bi se pretpostavimo takmičili sljedeći klubovi:

Crvena Zvezda, Dinamo Zagreb, Željezničar, Partizan, Hajduk Split, Sarajevo, Vojvodina, Rijeka, Borac BL, Radnički Niš, NK Istra, Sloboda Tuzla, FK Priština, NK Osijek, Zrinjski.

Za kraj, kako bi se ta država zvala, ne želimo mi da iznosimo, to ipak prepuštamo vašoj mašti i pretpostavci.

NAPOMENA:

Tekst je urađen u smislu pretpostavke, te nema namjeru da uvrijedi ničija vjersko-nacionalna osjećanja. Hvala na razumijevanju.