web analytics
Članci

Josip iz Hrvatske: “Volim Jugoslaviju. Danas neki iz Hrvatske mrze SFRJ a zaboravljaju da je današnja Hrvatska produkt antifašističke tekovine socijalističke Jugoslavije!”

Iako sam Hrvat, rođen u ondašnjoj SR Hrvatskoj, i dan danas volim Jugoslaviju. Moja ljubav prema Jugoslaviji nije zasnovana na političkim ili ideološkim razlozima, već na emocionalnom vezivanju za zemlju u kojoj sam odrastao i koja je za mene uvijek bila dom.

Jugoslavija mi je dala toliko toga što mi je važno i što mi je omogućilo da budem ono što jesam. Kao mladić, imao sam priliku putovati po cijeloj Jugoslaviji, upoznavati različite kulture i tradicije, te naučiti o različitosti i toleranciji. Osjećao sam se kao dio veće cjeline koja se sastojala od različitih naroda i kultura, a ne samo kao dio jedne etničke skupine.

Također, Jugoslavija mi je dala mogućnost da studiram i radim u inozemstvu, što mi je otvorilo vrata za svijet. Kao student, imao sam priliku studirati u drugim zemljama u okviru međunarodnih programa i stekao sam neprocjenjivo iskustvo koje mi je pomoglo u kasnijem radu i razvoju karijere.

Ipak, sve dobre stvari imaju i svoje loše strane, a Jugoslavija nije bila iznimka, na veliku žalost. U toku svojih 45 postojanja kao socijalistička i titoistička, Jugoslavija je preživjela mnoge krize i izazove, generisane od protjeranih nacionalista, ali nažalost, devedesete nije. To je bio težak trenutak za sve nas koji smo živjeli u Jugoslaviji i bio je popraćen mnogim tragičnim događajima i patnjom kroz ratna djejstva. Međutim, iako je sve bilo kako je bilo, ja ne mogu da zaboravim šta mi je ta zemlja dala i koliko sam joj i zahvalan i dužan što sam danas to što jesam.

Za mene, Jugoslavija je bila više od same države. Iako više ne postoji kao država, njena naslijeđa i utjecaj se i dalje osjećaju u regiji i u meni kao nekome tko je bio svjedog njenog postojanja.

Mi danas imamo Hrvatsku, netko je zadovoljan uvjetima života a netko ne, kako god, zaboravili smo da je današnja Hrvatska produkt antifašističke tekovine koja joj je upravo ta, nekim Hrvatima, mrska Jugoslavija obezbijedila. Mislite malo i o tome.

Piše: Josip Sinčić