web analytics
Članci

I DALJE POD VELOM TAJNE! Nuklearna nesreća u Vinči, 1958. godine! (VIDEO)

U Institutu za nuklearne nauke u Vinči se dogodila nuklearna nesreća 15. oktobra 1958. godine kada je radioaktivnog materijala iz nekoliko meseci ranije postavljenog nuklearnog reaktora, prvog u tadašnjoj Jugoslaviji, došlo do isticanja.

Šestoro mladih istraživača – Radojko Maksić, Roksanda Dangubić, Draško Grujić, Stjepko Hajduković, Živorad Bogojević i Života Vranić – je tom prilikom ozračeno. Akademik Pavle Savić je znao da se oni adekvatno ne mogu lečiti u tadašnjim beogradskim bolnicama, pa je uspeo ugovoriti da se ozračeni istraživači već sledeći dan prebace u Pariz na lečenje u Institut Kiri gde se nad njima eksperimentalna terapija počela provoditi. Petoro pacijenata, svi osim Bogojevića, su mesec dana kasnije bili transplantaciji koštane srži tada pionirskoj operaciji podvrgnuti. Od njih pet su svi preživeli osim Vranića koji je preminuo. Savić je tokom istrage koja je postala predmetom nesreće istraživače optužio za nemar, odnosno neadekvatnu zaštitu eksperimentalnog reaktora. Nesreća u Vinči je relativno šturo praćena u medijima tadašnje Jugoslavije, a sam istraživački program, koji se ponekad tumači kao pokušaj Jugoslavije da razvije sopstveno nuklearno naoružanje, je ubrzo nakon toga bio obustavljen.

VIDEO priču pogledajte klikom OVDE.

Televizijski film pod nazivom Ozračeni je o tim događajima u jugoslovensko-francuskoj koprodukciji snimljen 1976. godine.

Film (1. i 2. dio):