web analytics
Članci

HEROINA Baka Roza (Hrvatica) je 1991. god. spasila srpskog pilota riječima: “Ne dirajte ga, on je mlad, nečije je dijete, ima ženu i djecu!” (VIDEO)

Baka Roza Miletić je tijekom rata zarobila srpskog vojnika čiji je MiG-21 R srušila hrvatska protuzuračna obrana.

Pilotu je avion srušen u 1991. godine, a on se spasio katapultiranjem. No, kako se spustio u šumu zapeo je za krošnju i u padu ozlijedio nogu. Ostao je i bez oružja. Eksploziju je čula Roza Miletić. Ispričala je kako je svom snagom potrčala prema pilotu i viknula vojnicima da prestanu pucati jer i on je nečije dijete. S pilotom je razgovarala o njegovoj ženi i djeci te se sažalila nad njim i dala mu kave i konjaka da se oporavi. Pitala ga je i kako je na njih mogao bacati bombe i granate, na što joj je on odgovorio da ih je bacao na vojne objekte.

Iako su neki, od prisutnih, predlagali da se odmah ubije, baka Roza o tome nije htjela ni da čuje. Kako je rekla, to je njen zarobljenik i ona će da odluči šta će i kako će. Naravno, razmijenjen je, nakon nekog vremena.

Vrijedi napomenuti i to da se nakon nekog vremena, taj isti pilot javio baki Rozi i zahvalio joj se na njenom humanom gestu.

Baka Roza je nažalost preminula u 87. godini života, 2021. godine.

VIDEO: