web analytics
Članci

Goran Mance: “Prilazi mi kapetan u JNA, izjavljuje saučešće, daje knjižicu i kaže da idem kući. Nisam znao ko je umro.” (VIDEO)

Dragan Mance (Beograd, 26. septembar 1962 — Beograd, 3. septembar 1985) je bio fudbaler Partizana i reprezentacije Jugoslavije.

Živeo je u Zemunu sa ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom. Bio je neoženjen.

Fudbal je počeo da igra u Galenici (sadašnji „FK Zemun“) od petlića. Bio je veoma talentovan igrač tako da je sa nepunih 17 godina postao prvotimac Galenike, tadašnjeg drugoligaša. 15. septembra 1980. prelazi u FK Partizan. Poslednji gol u dresu Partizana je postigao u prvenstvenom meču Partizan – Budućnost 2:1 odigranom na stadionu JNA, 1. septembra iz penala u 8. minutu igre. Ostaće upamćen kao najveći idol Grobara.

U dresu reprezentacije Jugoslavije debitovao je u Parizu 23. aprila 1983. u prijateljskoj utakmici protiv Francuske (0:4). Iste godine odigrao je i četvrtu utakmicu za reprezentaciju, opet protiv Francuske 12. novembra u Zagrebu.

Poginuo je u saobraćajnoj nezgodi na putu Beograd — Novi Sad,

Mance je preminuo 3. septembra 1985. godine u saobraćajnoj nesreći dok je žurio na trening, na delu koji prolazi kroz Zemun, u svojoj 23. godini. Draganova devojka je bila Emilija Erčić nekadašnja jugoslovenska rukometašica. Danas mnogi Grobari misle da je on legenda domaćeg fudbala zato što je bio najbolji strelac i igrač u istoriji Partizana. Po njemu je takođe nastala ulica u Beogradu, nedaleko od stadiona JNA.

Statistika


Igrao je 5 puta za A reprezentaciju, 7 puta za mladu i 2 puta za Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije.


Za FK Partizan je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola, od toga je u prvenstvu odigrao 117 utakmica i postigao 42 gola.
Sa Partizanom je osvojio jednu šampionsku titulu Jugoslavije 1982./83.

Iste godine je bio i prvi strelac Partizana 1982/83., sa 15 golova.

Evo kako je Goran Mance saznao za smrt svog brata. O tome je pričao u jednom intervjuu.

VIDEO pogledajte klikom OVDE.