web analytics
Članci

Evo šta je uradio danski kralj, kada je Hitler zatražio da se Jevreji označe žutim zvijezdama! (FOTO)

Iako su njegovi govori izražavali vladinu zvaničnu politiku sarađivanja s okupatorima, Kristijan je ipak bio smatran čovjekom otpora. Uprkos starosti i delikatnoj situaciji, kralj je svaki dan jahao na konju kroz Kopenhagen sam, bez čuvara, pozdravljajući Dance, a ignorirajući pozdrave Nijemaca, što ga je učinilo slavnim.

Značajno je podržavao Jevreje u svom kraljevstvu, te o toj podršci Jevrejima postoji mnogo kazivanja.

Kada je Hitler poslao zahtjev Danskoj da se svi Jevreji obilježe žutom zvijezdom, desilo se nešto neočekivano. Danski kralj Kristijan X i kraljica Aleksandra, kao otpor takvom zahtjevu su uradili nešto nesvakidašnje. Oboje su lično samoobilježili sebe žutom zvijezdom na ruci, te su tako obesmislili Hitlerov zahtjev. Samim tim, akcija obilježavanja Jevreja u Danskoj je propala

Danska je tako (p)ostala jedina država koja nije isporučila Jevreje nacističkoj Njemačkoj.

Godine 1942. Adolf Hitler je kralju poslao dugački telegram u kojem mu je čestitao 72. rođendan. Kralj mu je odgovorio jednostavno: Meinen besten Dank. Chr. Rex (prijevod: Moje najljepše zahvale). Ovakav odgovor je razbjesnio Hitlera, što je Kristijanu bila i namjera. Hitler je odmah povukao njemačkog ambasadora iz Kopenhagena i protjerao danskog ambasadora iz Njemačke. Rastući pritisak Njemačke na Dansku je doveo do raspuštanja vlade i uspostavljanja vlade od koje se očekivalo da bolje sarađuje.