web analytics
Članci

DIKA STOJANOVIĆ: “13. 05. 1990. godine su nas u tunelu čuvali Dinamovi igrači od nereda.” (VIDEO)

13. svibnja 1990. na Maksimiru se trebao odigrati derbi između Dinama i Crvene zvezde, u to vrijeme dvije najbolje momčadi u bivšoj Jugoslaviji.

Utakmica nikad nije odigrana. Slike divljanja i nasilja obišle su svijet, a nogometna Europa nešto slično nije vidjela još od Heysela pet godina ranije.

Nekoliko sati prije utakmice na ulicama su počele tučnjave između Bad Blue Boysa i Delija, koje su se potom preselile na stadion. Totalni kaos počeo je kad su Delije, koji su tog dana u Zagreb došli u ogromnom broju, provalile na južnu tribinu, gdje su bili navijači zagrebačkog kluba, njih svega tridesetak. Tadašnja milicija odigrala je važnu ulogu u iživljavanjima na Maksimiru, najprije mirno promatrajući divljanje navijača Zvezde, a potom pendrečenjem mase Boysa koja se našla u travnjaku.

Ključali su istok i sjever Maksimira, na kojima je bilo smješteno oko 15 tisuća navijača Dinama. Mnogi od njih su prepilili ogradu i utrčali u teren s namjerom da pomognu napadnutim Boysima na jugu. Tada je došlo do brutalnog sukoba s policijom, ali nikad i do pravog obračuna između navijača Dinama i Zvezde, jer osim što su brojni zvezdaši iscipelarili par dinamovaca ispod semafora na jugu, između BBB-a i Delija tog dana na stadionu nije bilo fizičkog kontakta, a kamoli žestokog fajta.

No travnjak Maksimira je tada izgledao kao bojište. Većina igrača Dinama i Zvezde pobjegla je u svlačionicu, a milicija je mlatila navijače zagrebačkog kluba. Jedan od igrača koji je ostao na terenu bio je kapetan Zvonimir Boban. Vidio je kako milicajac Rafik Ahmetović udara navijača, zaletio se i pogodio ga koljenom. Tada 21-godišnji Boban ušao je u mit. Na teren se vratio i Vieko Škrinjar, koji je također dobio pendrekom u rebra.

Boban je kažnjen s devet mjeseci neigranja, a izbornik Jugoslavije Ivica Osim nije ga uvrstio među putnike na Svjetsko prvenstvo u Italiji koje se igralo samo mjesec dana nakon maksimirskih nereda.

Refik Šabanadžović: Trebao sam čuvati Bobana

  1. svibnja 1990. bez sumnje je jedan od važnijih datuma u procesu raspada Jugoslavije, a tadašnji prvotimci Zvezde Stevan Stojanović i Refik Šabanadžović u razgovoru za Index prisjetili su se događaja od prije 30 godina. Njihova poruka je da igrači tada nisu znali kakav će biti razvoj događaja te da su zvezdaši i dinamovci i danas prijatelji.

”Trebao sam čuvati Bobana, no nažalost do utakmice nije došlo. Uvijek sam volio doći na Maksimir, obožavao sam igrati tamo. Utakmice protiv Dinama ili Hajduka su bili pravi derbiji, dani za koje smo živjeli. Tako je bilo i tog dana. Puni iščekivanja, uzbuđeni, došli smo u Zagreb, ali dogodilo se to što se dogodilo”, priča nam Refik Šabanadžović, stoper Zvezde i standardni prvotimac Osimove Jugoslavije.

”Što sam ja znao o politici? Kao klinac sam iz Željezničara došao u Zvezdu, a tamo su tada bili igrači iz cijele Jugoslavije. Prosinečki i Jurić Hrvati, Najdoski i Pančev iz Makedonije, Rumunj Belodedić, Crnogorac Savićević… Svi smo se družili i nije nas bilo briga za politiku u to doba. Kad sam vidio to što se događa na tribinama i na travnjaku, doživio sam šok”, prisjeća se Šabanadžović, koji se vrlo brzo nakon nereda morao vratiti u Zagreb.

“Bio sam član reprezentacije koja se pripremala za SP u Italiji. Mislim da smo bili smješteni u Laguni. Užasno mi je žao što je došlo do tih nereda, ali vjerujte mi, igrači su bili najmanje krivi. Kad su počeli neredi, kad je bilo jasno da od nogometa neće biti ništa, otišli smo u svlačionicu, a onda u avion odveo u Beograd. Igrači Zvezda i Dinama i danas su prijatelji. Baš sam nedavno u Sarajevu bio sa Zvonom Bobanom. Sve što se dogodilo tog dana nije moglo narušiti činjenicu da smo bili i ostali jako bliski”, kazao nam je Šabanadžović i na kraju dodao:

“Najradije bih sve to zaboravio. Zovite me opet da pričamo o lijepim stvarima. Evo, kod vas u Dinamu igraju naši Hajrović i Gojak, sjajni igrači. Kad Gojak napravi veliki transfer u Real ili Barcelonu, o tome ćemo pričati”

Stevan Stojanović: Igrali smo svjetske derbije, a politika nas je iskoristila

Stevan Dika Stojanović, legendarni vratar Crvene zvezde, godinu dana nakon maksimirskih nereda kao kapetan beogradskog kluba u Bariju je podigao pehar pobjednika Kupa prvaka. Stojanović o 13. svibnju govori s ljutnjom, tvrdi kako su Dinamo i Zvezda igrali svjetske derbije, dok je politika njima manipulirala.

”Izašli smo taj dan na zagrijavanje, nismo ni slutili da se nešto onako može dogoditi. Užasno mi je krivo bilo jer su naše utakmice u to vrijeme bili derbiji na svjetskom nivou. Politika je u tome imala svoje prste, umiješala se, iskoristila je masu za svoje ciljeve. Šteta, jer tada smo imali niz klubova koji su mogli imati zapaženu ulogu u Europi i siguran sam, da se Jugoslavija nije raspala, da bi naša liga, koja je tada bila među par najjačih u Europi, iznjedrila još neke sjajne generacije i imala super rezultate. Nisam siguran da će više itko s ovih prostora moći napraviti rezultate koje su tada ostvarivali Zvezda, Dinamo, Hajduk ili Partizan. Ovo je danas bez veze”, govori Dika i dodaje kako je šteta da se sve to na takav način rasturilo.

“U najjačim svjetskim klubovima igraju i Hrvati i Srbi i Bosanci i Slovenci i svi su oni velike zvijezde. Šteta da se to sve rasturilo, ali nas sportaše nitko nije pitao za mišljenje, nažalost”, tvrdi Stojanović dok se prisjeća kadrova nasilja s maksimirskog travnjaka. Kaže da je bio u šoku, ali da straha nije bilo i da su igrači Dinama stali uz njih kao osiguranje.

Dinamovi igrači do kraja su bili uz zvezdaše

”Straha za nas nije bilo jer, ponavljam, nismo očekivali da će se to dogoditi. Više smo bili šokirani. Kad je kamenje počelo padati na teren, otišli smo u svlačionicu i većinu događaja vidjeli tek kasnije na televiziji. Igrači Dinama su pričekali da se situacija malo smiri i skupa smo napustili stadion. Svi smo mi bili veliki prijatelji, sportaši i do danas smo u odličnim odnosima. Koliko nismo bili svjesni što se događa, toliko smo bili svjesni da nam to ne treba. Nikad ni prije ni poslije nisam neku neugodnost doživio u Zagrebu. Imam osjećaj da se dugo vremena jedan balon punio i da se tog dana toliko napuhao da je morao eksplodirati. Teško mi je kao sportašu dati odgovor zašto se to dogodilo baš toga dana, jer liga se igrala i sljedeće godine, a onakvih nereda nije bilo. Danas, nakon 30 godina, mislim da neću pogriješiti ako kažem da se zna tko je to sve izrežirao i kome su neredi bili u interesu. Politici da, a nama sportašima ne”, tvrdi Stojanović.

VIDEO:

(index.hr)