web analytics
Članci

Da li znate ko su bili Momo i Uzeir? Ovo je priča o njima… (FOTO)

Znate li ko su bili Momo i Uzeir? Momo i Uzeir, naime, nisu bili kulturne vrijednosti, ali su nakon tolikih godina postali povijesne znamenitosti ili znamenitosti jednoga sjećanja. Tada je radio bio važniji od televizije, a umjesto sapunskih opera narod je imao dvojicu junaka koji su živjeli njegov život i brinuli sve njegove probleme.

Momo i Uzeir likovi su koje su glumili Rejhan Demiđić i Rudi Alvađ, a koji su jednostavnim, narodnim humorom osvojili cijelu Jugoslaviju. Narod Sarajeva po njima je nazvao UNIS-ove nebodere na Marijinom dvoru. Likovi su ostali upamćeni do danas.

Rejhan Demirdžić i Rudi Alvađ kao Uzeir i Momo na Baščaršiji

“Nađemo se kod Mome i Uzeira.” Često se i danas ova rečenica može čuti u Sarajevu. Mnoge Sarajlije, pogotovo oni malo stariji, nebedere na Marijinom dvoru, koji danas nose ime Unitic, zovu Momo i Uzeir. To ime su UNIS-ovim neboderima građani Sarajeva dali prije poslijednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Neboderi koji su sagrađeni 1986. godine po projektu Ivana Štrausa bili su odraz savremene Bosne i Hercegovine i simbol bratstva i jedinstva. Baš kao što su to bili i likovi Mome i Uzeira.

📸 @makaki82 #sarajevo #sarajevouslikama

Uzeir kaže ”Eh moj Momo – svašta”, a na to Momo odgovara ” Jašta”, hehe čuveno Ili ono kad Uzeir kaže ”Kašljem, kišem svirusima belajišem ”. Eto k’o COVID I TADA virusi ”Harali, . Ma nasmijavali Momo i Uzeir , emisija nedjeljom Cik-Cak . NJIHOVIH 5 minuta se pamti.

Više o njima na: https://sarajevo.co.ba/sarajlije-momo-i-uzeir/

Ako želite, podijelite ovaj članak na fejsbuk, klikom ispod: