Da li znate do koje godine ste mogli da putujete sa pasošem SFR Jugoslavije? Nije do 1992.! (VIDEO)

Pasoš SFR Jugoslavije je nekada važio za jedan od najvrijednijih, ako ne i najvrijedniji pasoš na svijetu, naročito u vrijeme “hladnog rata” kada su Jugosloveni slobodno mogli da putuju i na Istok i na Zapad.

Mnogi jugonostalgičari ga i dalje imaju u svojoj kolekciji i ljubomorno ga čuvaju od zaborava.

U jugoslovenskom federalnom sistemu, svaka republika je imala svoj registar građana i izdavala je donekle različit ispisan pasoš. Posebno, jugoslovenski pasoši izdati u SR Makedoniji bili su ispisani na makedonskom i engleskom jeziku, a ne na srpskohrvatskom jeziku. Pasoši izdati u SR Sloveniji bili su ispisani na slovenačkom i engleskom. Pasoši izdati u SAP Кosovu bili su ispisani na srpskohrvatskom, albanskom i engleskom jeziku.

Mnogi misle da se pasoš SFR Jugoslavije koristio do 1991., eventualno 1992. godine i da mu je tu bio kraj. Međutim, ne. Pasoš SFR Jugoslavije se koristio sve do, vjerovali ili ne, 2001. godine.

Jedan od zanimljivijih komentara u videu koji budete pogledali je: “vozačka mi je bila na SFRJ, saboraćajna na SRJ a lična na RS, u jednom trenutku”.

Drugi, zanimljiv komentar: “Ja sa pasošem SFRJ izašao iz države u avgustu 2001. godine, dobio radnu dozvolu, turističku vizu. Vratio se posle godinu dana sa pasošem SRJ.”

Razlog?

Pasoš se izdavao na 10 godina. Računajući da je prva polovina, pa donekle i druga polovina 1991. godine bila zadnja godina u kojoj se pasoš izdavao pod nekim koliko toliko normalnim uslovima i procedurama, lako je razumjeti zašto se moglo putovati sve do 2001. godine.

VIDEO pogledajte klikom OVDJE.