web analytics
Članci

Da li znate do koje godine ste mogli da putujete sa pasošem SFR Jugoslavije? Nije do 1992.! (VIDEO)

Pasoš SFR Jugoslavije je nekada važio za jedan od najvrijednijih, ako ne i najvrijedniji pasoš na svijetu, naročito u vrijeme “hladnog rata” kada su Jugosloveni slobodno mogli da putuju i na Istok i na Zapad.

Mnogi jugonostalgičari ga i dalje imaju u svojoj kolekciji i ljubomorno ga čuvaju od zaborava.

U jugoslovenskom federalnom sistemu, svaka republika je imala svoj registar građana i izdavala je donekle različit ispisan pasoš. Posebno, jugoslovenski pasoši izdati u SR Makedoniji bili su ispisani na makedonskom i engleskom jeziku, a ne na srpskohrvatskom jeziku. Pasoši izdati u SR Sloveniji bili su ispisani na slovenačkom i engleskom. Pasoši izdati u SAP Кosovu bili su ispisani na srpskohrvatskom, albanskom i engleskom jeziku.

Mnogi misle da se pasoš SFR Jugoslavije koristio do 1991., eventualno 1992. godine i da mu je tu bio kraj. Međutim, ne. Pasoš SFR Jugoslavije se koristio sve do, vjerovali ili ne, 2001. godine.

Jedan od zanimljivijih komentara u videu koji budete pogledali je: “vozačka mi je bila na SFRJ, saboraćajna na SRJ a lična na RS, u jednom trenutku”.

Drugi, zanimljiv komentar: “Ja sa pasošem SFRJ izašao iz države u avgustu 2001. godine, dobio radnu dozvolu, turističku vizu. Vratio se posle godinu dana sa pasošem SRJ.”

Razlog?

Pasoš se izdavao na 10 godina. Računajući da je prva polovina, pa donekle i druga polovina 1991. godine bila zadnja godina u kojoj se pasoš izdavao pod nekim koliko toliko normalnim uslovima i procedurama, lako je razumjeti zašto se moglo putovati sve do 2001. godine.

VIDEO pogledajte klikom OVDJE.