web analytics
Članci

Bošnjak u Sarajevu, 1992. god. spasio teško ranjenog Srbina, koji ga je nakon toga odlučio pronaći i zahvaliti se! (VIDEO)

Beograđanin Ivan Lalić imao je 25 godina kada je 1992. u konvoju Crvenog krsta, za koji je radio kao prevodilac, teško ranjen u Sarajevu. Iz džipa ga je izvukao mladić za kojim je Ivan tragao dvije decenije.



Podržite naš rad tako što ćete na instagramu kliknuti na link ispod i zapratiti nas, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/



Tek prije par godina saznao je šta se desilo sa pripadnikom Armije BiH koji mu je spasio život.

Tog 18. maja pala je granata na konvoj, a Ivana je spasio mladić koji mu je rekao da se zove Mufid.

– Bio je oniži i imao je kosu onako kao Nele Karajlić. On me je izvukao, te pod kišom metaka i granata na leđima me sklonio na sigurno. Gledao me je jako zgrožen pošto sam bio pogođen u lice i nogu. Sav sam bio u krvi. Ubacio me u mali kombi i krenuli smo ka bolnici, prisjeća se Ivan tog kobnog dana.

Ivan se uprkos teškim povredama sljedećeg jutra probudio u bolnici. Mufid mu je došao u posjetu i donio “napolitanke”. Zbog povreda Ivan nije mogao da govori.

Nakon tog susreta, Ivan nije više nikada vodio Mufida. Za Ivana su uslijedili teški mjeseci liječenja u Beogradu, a kada se oporavio krenuo je u potragu za Mufidom.

Prolazile su godine, a nije uspio saznati ništa. Napisao je i čak mali roman pod nazivom “Gde si Mufide?”

23 godine kasnije, u decembru 2015. Ivan je saznao šta se desilo sa Mufidom.

– On je poginuo u decembru 1992. godine braneći Sarajevo. Znači šest mjeseci nakon što me je spasio, priča kroz suze Ivan.

Ivan i Mufid su bili isto godište, a danas je u kontaktu sa porodicom svog spasioca.

– Često kažem da je Sarajevo grad mog ponovnog rođenja i ja se tamo osjećam jako dobro, tvrdi Ivan.

Ivan danas u beogradskom “Mixer Houseu” okuplja umjetnike iz cijelog regiona i pomaže onima koji bježe od nekih novih ratova, a dirljivu priču pogledajte u priloženom videu klikom OVDJE.

(fokus.ba)