web analytics
Članci

Bivši vojnik VRS: “Mene ste maloljetnog prevarili, sina vam ne dam!” (FOTO)

PORUKA MIROSLAVA – MIKIJA ČEREKA RATNIM HUŠKAČIMA NA FACEBOOKU UZDRMALA JE DRUŠTVENE MREŽE I ZA KRATKO VRIJEME PODRŽALO GA JE VIŠE OD 15.000 LJUDI IZ CIJELE REGIJE.

– U rat sam otišao sa 17 godina, ranjavan sam dva puta, prijatelji su mi umirali na rukama. Ne dam da moj sin jedinac, ni bilo ko od njegovih vršnjaka, prolazi kroz takvu golgotu, samo zato da bi gospodari rata mogli nesmetano pljačkati ovaj narod – kaže za EuroBlic Miroslav – Miki Čerek, ratni vetaran iz Broda.

Bio je još dijete kada je doživio rat prvo u svom rodnom gradu, gdje su, još prije zvaničnog početka rata u BiH, pale prve žrtve i počinjeni prvi ratni zločini, a potom i kao borac Zaštitnog puka Glavnog štaba Vojske RS.

Danas je nezaposleni ugostitelj, koji čeka priliku da, kao i mnogi njegovi sugrađani i sunarodnici, zauvijek odseli na Zapad.

– Sedam godina sam bez posla, a ovdje se ništa ne mijenja. Nemam više šta da čekam – kaže Miki.

Tvrdi da svake sedmice Brod napusti 50-ak mladih ljudi, koji u potrazi za poslom i normalnim životom sele u Njemačku, Austriju, Švicarsku…

– Gledao sam neki dan čovjeka koji ispraća dvoje djece. Ispraća ih i plače. A oni koji ostaju, učahureni su i žive na relaciji „kuća – posao“. Niti ih šta zanima, niti pokušavaju nešto da promjene – kaže Miki.

Miki je bio pripadnik garde

On je odlučio da ne ćuti, pa je na društvenim mrežama objavio svoju sliku iz mladosti u vojnoj uniformi i sliku svog sina Ognjena, učenika Ekonomske škole u Brodu, uz poruku: „Njega vam ne dam, da pucate u njega, da ga tjerate u rov po suncu, kiši i snijegu, da ga ranjavate. Njemu sam usadio ljubav prema svima i od njega napravio čovjeka.“

– Mene moj otac nije mogao ovako posavjetovati pre 25 godina, jer nije doživio rat i nije znao šta je to. Ja to znam i imam moralnu obavezu da mlade ljude upozorim, da se ne daju da ih političari zavedu i huškaju jedne na druge, jer u ratu nema ničeg herojskog i uzvišenog – kaže Miroslav Čerek.

Ognjen Čerek kaže da je ponosan na svog tatu mirotvorca i da ga podržava „sto posto“.

– Sve što on kaže živa je istina. Mladi odlaze zato što ovdje nema života, ali i zato što se boje da će se opet zaratiti – kaže Ognjen, koji u Brodu i okolnim mjestima ima puno drugara svih nacija, a najbolji prijatelj mu je Dženan Česan.

Zbog objava kojima ih poziva na mir i upozorava da ne vjeruju ratnim huškačima, Miki Čerek je, tvrdi njegov sin, postao zvijezda među mladima.

Autor: (EuroBlic, avaz.ba)

Podržite naš rad tako što ćete nas zapratiti na INSTAGRAMU klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/