web analytics
Članci

Beneš: “Ja sam se jednom zakleo Titu i s tom zakletvom otići ću u grob.” I otišao je!

Beneš se smatra jednim od najboljih jugoslovenskih boksera. Posle briljantne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na prvenstvu Evrope u boksu 1973. godine prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u poluvelter kategoriji 1979. godine.

Marijan Beneš se povukao iz boksa 1983. godine zbog teške povrede oka. Čak 39 mečeva je odboksovao s jednim okom, a šaka mu je lomljena 26 puta.

Dovezao je prvi BMW u Banjaluku. Prošetao prve kaubojke. Zaradio više od šest miliona maraka, podigao dve kuće, otvorio dva kafića. Dva puta se ženio.

Izgubio je imovinu i trofeje, raspao mu se i drugi brak, a žena sa ćerkama otišla je u Niš. Ni u Hrvatskoj ga nisu gledali kao svog. To nije bio njegov rat.

“To nije viteška borba. Zakleo sam se jednom, i to za Tita, i sa tom zakletvom ću otići u grob.”

“U kolima mi je Titova slika. On je za mene besmrtan. Imao sam sreću da ga nekoliko puta sretnem. U njegovo vreme nije bilo gladnih. Nisu mogli da se vide penzioneri koji prevrću po kontejnerima. Jasno je da Srbi ne mogu sami, kao ni Hrvati. Sa deset prstiju na rukama može nešto da se uradi, a samo s jednim teško! Posle Titove smrti političari su se sve više uplitali u sport pa su tako i njega pokvarili”.

Poslednjih godina je pisao poeziju. Umro je 2018. godine.

Ako želite, podijelite ovaj članak na fejsbuk, klikom ispod: