web analytics
Članci

Bekim Fehmiu. Porijeklom Albanac, pa Jugosloven. Oženjen srpskom glumicom Brankom Petrić! Ovo je njegova priča… (FOTO, VIDEO)

Filmski i pozorišni glumac, rodio se u Sarajevu 1. 6. 1936. Godine 1962. završio je studije na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Nakon što se 1941. raspala ondašnja Kraljevina Jugoslavija, a Bosna postala dio Nezavisne Države Hrvatske, Fehmijevi se sele nakratko u Skadar, koji je bio pod talijanskom vlašću, a odatle odlaze u Prizren, u koji se stalno udomljuju i gdje je Bekim skončao osnovnu i srednju školu.

Bio je oženjen sa srpskom glumicom Brankom Petrić. Njegova supruga i koleginica provela je sa njim 43 godine.

Za vreme studija statirao je i igrao male uloge u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu i na filmu. Prva veća filmska uloga mu je u Saši (1962) R. Ostojića, a nakon toga uspešno igra i druge veće uloge ( za uloge u filmu Roj, 1966. i epizodi Put, omnibusa Vreme ljubavi, 1966. nagrađen je Srebrnom arenom na festivalu u Puli). Prve glavne uloge igra kao mladić sa sela koji se ne snalazi u gradu u Toplim godinama (1966) D. Lazića i buntovni radnik u Protestu (1967) F. Hadžića.

Bekim Fehmiu se pojavio u 41 filmu snimljenom od 1953. do 1998. godine. Bekim Fehmiu je prvi kosovski Albanac koji je bio pozorišni i filmski glumac, koji je nastupao i snimao širom bivše zajedničke države. Imao je niz uloga koje su promijenile historiju kinematografije Jugoslavije i ostavio je trag svojim snimanjima u inostranstvu.

Njegove uloge su zapažene u filmovima: Specijalno vaspitanje, Skupljači perja, The Odyssey poznat kao The Adventures of Ulysses, Black Sunday, Hot years, The Deserter i Roj.

Nakon uloge odigrane na romskom jeziku u filmu Skupljači perja, bio je veoma tražen od strane stranih režisera, uključujući i američke.

Svoj najveći uspeh postiže ulogom lepog, neobuzdanog Ciganina u Skupljačima perja (1967) A. Petrovića, za šta je nagrađen Srebrnom arenom u Puli. Za kompaniju Paramount snima glavnu ulogu južnoameričkog avanturista i plejboja u spektaklu Avanturisti (1970) L. Gilberta, nakon čega snima više neambicioznih i komercijalnih filmova u Italiji. Premda je u drugoj polovini 60-ih najpopularniji jugoslovenski glumac, rad u inostranstvu ga odvlači od domaćeg filma, pa kod nas ponovo nastupa tek 1974. u filmu Deps (1974) A. Vrdoljaka, kao kriminalac, zatim kao radnik-metalac koji se bori za pravdu na svoj način u filmu Pavle Pavlović (1975) P. Đorđevića, i kao odgojitelj u popravnom domu u Specijalnom vaspitanju (1977) G. Markovića.

Glumio je na srpskohrvatskom, albanskom, španskom, engleskom, francuskom, italijanskom i makedonskom.

Fehmiu je nađen mrtav 15. juna 2010. u svom stanu u Beogradu. Prvi izvještaji govore o mogućnosti samoubistva. Umro je u 74. godini života.

VIDEO: