web analytics
Članci

ANEGDOTA Za koji fudbalski klub je navijao Tito? Jednom mu se slučajno omaklo, pa je nesvjesno rekao.

Nekadašnji Maršal je bio veliki poklonik sporta, a reprezentacija mu je bila na prvom mjestu

Za koga je navijao Josip Broz Tito? Pitanje koje je, u stvari, bilo vječita dilema u bivšoj Jugoslaviji.

Ono što je poznato jeste da je Tito bio svestrani poznavalac sporta i da je uvijek podržavao reprezentaciju, kao i sve klubove tadašnje države.

Međutim, jednom se ”izlanuo”,pa ipak rekao za koga navija. Prenosimo dio teksta Jugopapira gdje je govorio o Zvezdi, Partizanu, Dinamu i Hajduku.

Ne navijam ja ni za jedan tim. Ali kada reprezentacija igra, redovno pratim njene utakmice. Ja ne smijem biti navijač! Kako bih onda bio predsednik? Ja moram da navijam za sve naše timove. Sviđaju mi se i Partizan, i Dinamo, Crvena zvezda, a i drugi timovi… Samo mi se ne sviđaju kada grubo igraju – rekao je Tito tada.

Ipak, tadašnji Maršal se izlanuo jednom prilikom i možda otkrio da je navijao za Hajduk. Tokom jednog prijema u Belom dvoru, tadašnji kapiten Hajduka Dragan Holcer je rekao da su Splićani novi prvaci države, a Tito je odgovorio:

– Znam. I čestitam. To je bio moj klub. Bili ste i za vrijeme narodnooslobodilačke borbe najbolji tim.

Zatim mu je Dragan Džajić rekao:

– A mi smo osvojili Vaš kup!

Uslijedio je odgovor:

– Da, znam. Vi imate najviše navijača. I vama čestitam.

Ono što je takođe smetalo Titu bili su neredi na tribinama, ali i transferi fudbalera.

Ne volim što s vremena na vrijeme, naročito u fudbalu, dolazi do nereda. Neugodno mi je što do toga dolazi. Naročito kada se prekršaji čine namjerno. To nije sportski. Zato naši sportisti ne bi smjeli takvo nešto sebi da dozvole. Njihovo ponašanje mora biti primjerno – rekao je Tito i dodao:

– Ne sviđa mi se ni ta kupoprodaja fudbalera.