web analytics
Članci

ANALIZA Koliko košta odgoj i podizanje djeteta na Balkanu?

Troškovi podizanja djeteta rastu, a gotovo sve ih snose roditelji; do fakulteta potrebno je najmanje 460.000 kuna, a sa studiranjem se troškovi penju na 650.000 kuna. Ovo je analiza konkretno za Hrvatsku, ali ne razlikuje se previše ni u okruženju.

„Pozdrav svima, zanima me koliko financijski košta imati dijete? Pošto imam tek 22 godine i nisam baš upućen u takve stvari, zanima me koliko mjesečno izdvajate novaca za vaše dijete, nekakav prosjek? Cura mi je nezaposlena, ja imam solidnu plaću 1.500 eura, imam vlastiti stan (nasljeđen od roditelja), je li to dovoljno za 3 osobe+režije+auto… ode cijela plaća!

Još me zanima ovaj dječji doplatak, pošto radim za inozemnu kompaniju preko PC-a od kuće i imam otvoren račun vani, znači, vodim se kao nezaposlen. Koliko bi onda mjesečno mogao dobiti od doplatka?

Eto to bi bilo to…Ako još netko imam kakav savjet, neka slobodno kaže.“

Ovaj post na jednom od portala ponukao nas je da potražimo odgovor na pitanje koliki je trošak podizanja djeteta u Hrvatskoj (doplatak nećemo komentirati) i evo do čega smo došli: za financiranje djeteta do fakulteta potrebno je najmanje 460.000 kuna. Petogodišnje studiranje koštat će još dodatnih 180.000 kuna, pa proizlazi da od koljevke pa do magisterija roditelji u jedno dijete ulože oko 650.000 (najmanje).

Djeco, zahvalite svojim roditeljima!

To je samo procjena, jer u Hrvatskoj ne postoji niti jedno relevantno istraživanje na tu temu, kao ni kalkulator izračuna troška djeteta poput onoga na internet stranicama Američke državne agencija za prehranu. Američki građani mogu procijeniti koliko ih zapravo dijete košta, što im omogućava bolje planiranje ukupnih troškova, a hrvatski se raspituju i preko postova.

Od koljevke pa do osnovne škole 150.000 kuna

Odgovor na pitanje koliko košta dijete od rođenja do osnovne škole dala nam je jedna mama: za prvih godinu dana potrošila je 30.000,00 kuna (uz napomenu da je imala rabljenu opremu, kupila je samo kolica i krevetić), a onda sljedećih godina minimalno 20.000 kuna, što je do škole iznosilo ukupno 150.000 kuna. Uz materijalne troškove tu treba pribrojati i troškove jaslica, vrtića, tete za čuvanje, i u novije vrijeme, cjepiva.

Dijete je veliki potrošač, što jako dobro znaju proizvođači i trgovci, jer roditelji će škrtariti na sebi kako bi više priuštili svojoj djeci. Zato su cijene dječje odjeće gotovo jednake cijenama odjeće za odrasle, premda su im troškovi proizvodnje bitno niži, što je posebna tema.

Od prvašića do 12 godine 135.000

Kad dijete krene u školu trebaju mu knjige, torba i pribor (i to svake godine!) što stoji oko tisuću kuna. Tu je i namještaj, krevet, radni stol, stolica; za svaku dodatnu aktivnost sport, strani jezik ili gitara mjesečno 500 kuna, pa tenisice, instrument, bicikl… Obroci u školi, izleti, odjeća, kino, kazališta, rođendani. Godišnje sveukupno oko 27.000 kuna, što je do 12. godine 135.000 kuna, izračunala nam je svoju potrošnju obitelj ukupnih neto primanja 8.000 kuna mjesečno koja živi u vlastitom stanu u Zagrebu i nema kredita.

To je do sada 285.000 kuna.

Za tinejdžere 180.000 kuna

Minimalni novčani iznosi potrebni za mjesečno uzdržavanje djeteta od 13. do 18. godine iznose 1.217,00 kuna , koliko je minimalni mjesečni iznos alimentacije. Minimalno, znači nerealno da se pokriju svi troškovi. Ali, pretpostavimo da je 2.500 kuna dovoljno za pokrivanje svih prosječnih mjesečnih troškova tinejdžera (30.000 godišnje). Čini vam se previše? Samo knjige za osmaša koštaju oko 1.300 kuna, a onda svake godine rastu. Uz opremu i pribor, mobitel, odjeću, školski obrok, pokaz, prehranu, džeparac za izlaske… Trošak u trećem i četvrtom razredu srednje škole je najveći jer treba platiti ekskurziju, možda i pripreme za maturu, maturalnu večeru, svečanu odjeću. Još ako posjet zubaru i okulistu završi s preporukom za ortodontski aparatić i naočale, to je dodatnih 14.000 kuna jednokratno! Ukratko, roditelj će od 13. do 18. godine djeteta minimalno potrošiti 180.000 kuna.

S prethodnim godinama iznos dosegnuo 465.000 kune.

Studiranje preko 30.000 kuna godišnje
Prema istraživanju koje je proveo Institut za razvoj obrazovanja (IRO) troškovi života i studija 2014. iznosili su 30.800 kn godišnje. Znači, petogodišnje 154.000 kuna. Troškovi života su rasli, pa zaokružimo petogodišnji trošak studiranja na 180.000 kuna i zbrojimo ih s 465.000 – dobili smo 645 tisuća kuna minimalnih troškova. Minimalnih. A realni, pristojan odgoj i visoko obrazovanje djeteta košta i više.

No, važnije od toga je kako procijeniti uloženi napor, trud, energiju, i vrijeme roditelja za svoje dijete? Premda ga se ne može jednostavno kvantificirati, sasvim je jasno kako je trošak svih ovih stavki enorman.

Roditelji, planirajte svoj obiteljski budžet na vrijeme!

buro247.hr

Podržite naš rad tako što ćete na instagramu kliknuti na link ispod i zapratiti nas, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/