web analytics
Članci

AKO NISTE ZNALI Hajrudin Krvavac, režiser filma “Valter brani Sarajevo” je lično poznavao Vladimira Perića Valtera! (FOTO)

Hajrudin “Šiba” Krvavac (22. decembar 1926 – 11. juli 1992) bio je bosanskohercegovački filmski režiser, poznat po režiranju filmova partizanske tematike tokom 1960-ih i 70-ih. Njegovi filmovi su emotivni ratni spektakli, koji promovišu prijateljstvo i herojstvo.

Njegov dar za precizno pričanje filmske priče je bio vidljiv već u njegovim ranim dokumentarnim filmovima, što je postalo osnovna crta kasnijih dugometražnih filmova koje je režirao. Svi njegovi filmovi su akcioni i imaju temu iz Drugog svjetskog rata. Na njegovu filmsku naraciju utjecali su crtani stripovi i američki akcioni filmovi, naročito vesterni, koja je ispunjena kombinacijom filmske akcije i emocija, ličnih drama i epskih tragedija, idealizovanih heroja i psiholoških ispitivanja, ponekad sa dozom humora. Zbog svog filmskog stila, Krvavac je ponekad uspoređivan sa Howardom Hawksom.

Njegovi filmovi predstavljaju nastavak modernog filmskog izraza u estetskom i umjetničkom segmentu, zbog čega predstavljaju kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Poznanstvo s čuvenim Valterom

Jedno vrijeme bio je i kurir Vladimiru Periću Valteru. Kao mladi član partizanskog otpora, čak 4 puta je izlazio iz okupiranog Sarajeva i izvršavao zadatke po nalogu Vladimira Perića Valtera. Trideset godina kasnije godina kasnije snimio je film Valter brani Sarajevo, nadahnut likom partizanskog obavještajca. Tokom ranih 1950-ih bio je zatvoren na Golom otoku, na kojem je bio zatvor namijenjen političkim zatvorenicima nakon razlaza između Tita i Staljina i potonjeg perioda Informbiroa. Nikada nije govorio o tome.